Uncategorized

Romeo och Julia – diskussionsfrågor

Sammanfatta handlingen.

Hur är huvudpersonerna (beskriv vad de gör, säger, tänker):
A) Romeo B) Julia C) Tybalt D) Mercutio

Den mest centrala händelsen är när Romeo hämnas Mercutios död. Gjorde Romeo rätt eller fel när han sköt Tybalt?

Hur reagerar Julia på nyheten att Romeo dödat hennes kusin? Hur hade du tänkt om du var Julia?

Vilket eller vilka teman kan du hitta? (kärlek, sorg, lycka, hämnd, saknad, öde, ensamhet…?)

Hur är Julias föräldrar? Hur tänker du om mamman och pappan?

På vilket sätt är berättelsen om Romeo och Julia och deras rivaliserande släkter/familjer fortfarande aktuell? Förekommer liknande historier idag?

Vad tycker du om filmen? (Motivera)

Hur uppfattar du språket och dialogen? Fungerar mötet med en ”trendig” och spektakulär ungdomsfilm med en dialog från 1500-talet?

Vad tycker du om språket? Förstår du vad de säger? Fungerar språket bättre eller sämre i olika scener?

Filmen följer (nästan) den dramaturgiska kurvan. Försök att hitta anslag, fördjupning, konfliktens början, stegring och klimax. Hur börjar filmen och hur slutar den?

Hur är fotot? Använder man färger på ett medvetet sätt? Är det många eller få klipp eller varierar det beroende på olika scener?

Hur använder man musik? Vilken effekt har den? Finns det olika sorters musik och när använder man i så fall vilken?

Diskussionsfrågor – utanför och efter filmen. Avslutande uppgifter…

Att bli förälskad är ett sorts risktagande – vi tar steget ut till något större, men samtidigt något okänt, vi förlorar kontrollen över vårt handlande. Beskriv hur kärleken växer mellan Romeo och Julia.
Förälskelsen mellan Romeo och Julia är irrationell. Men kan du känna igen dig i, eller förstå, deras gränslösa kärlek och deras sätt att offra familj och trygghet? Skulle du kunna göra så? Vad tror du att familjerna tänker efter att ungdomarna har dött?

Är Romeos och Julias handlande modigt, naivt eller dumdristigt? Är deras handlande realistiskt?

Vad reagerar vi på när vi möter en partner? Resonera kring vad som avgör om en person ligger högt i kurs på på skolan: utseende, attityd, egenskaper, makt, kompisgäng, prestationer i skolan? Existerar denna ”statusstege” överhuvudtaget?

Varifrån hämtar vi våra föreställningar om vad kärlek är? Vilken roll spelar filmer, TV-program, böcker, tidningar och reklam? Fundera över om killar och tjejer hämtar kunskap från olika håll och vad det i så fall betyder när en kille och en tjej inleder ett förhållande?

Vad spelar kompisarnas åsikter och grupptryck för roll? Kan man förneka en förälskelse bara för att ens vänner av olika orsaker motsätter sig att man blir tillsammans med någon?

Fundera över varför berättelser om kärlek så ofta står i centrum i de moderna mediernas utbud. Har det alltid varit så eller är det något “nytt”?

Diskutera hur det är idag med föräldrars inblandning när det gäller förhållanden eller val av kompisar. Har dina föräldrar åsikter om vem du är med? Ytterligare en aspekt på detta är att vi dag lever i ett mångkulturellt samhälle där relationen mellan föräldrar och ungdomar i invandrarfamiljer ytterligare tillspetsas i och med mötet med en ny kultur.

Frågor lånade ifrån följande länk.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s