Uncategorized

7B Ett långväga brev…

Brevskrivning

Du ska utgå ifrån en person i filmen Flugornas Herre och ur dennes perspektiv skriva ett brev till en  kompis, till huvudpersonens föräldrar eller till någon annan som känns relevant. Skriv i  jag-form och använd det du sett i filmen och det du vet om huvudpersonen när du skriver brevet samt försök att skriva så målande som möjligt.

Lagom längd är ½ – 1 dataskriven sida. Stl 12 , typsnitt Times New Roman

Tips till brevskrivare!

  • Datum och ort

Längst upp i högra hörnet skriver man dagens datum och varifrån man skriver t.ex. Någonstans i Stilla Havet 1942-10-20

  • Hälsa

Man börjar ett brev med att hälsa på den som kommer att läsa brevet. Man kan till exempel skriva: Hej! Hejsan! God dag! Läget?! Hallojsan! Tjenare! Var dock noga med att hälsningsfrasen överensstämmer med tonen i brevet.

  • Presentera sig

Om du skriver till huvudpersonens föräldrar behöver du inte presentera dig så nämnvärt. Det du istället ska presentera är den nya miljön som du befinner dig i. Försök att få med så många sinnen som möjligt: Hur det ser ut, vad det luktar och hur det känns. Försök att inte börja varje mening med Jag.

  • Berätta om något valfritt

Medan du skriver och berättar om dig själv (huvudpersonen) får du gärna berätta lite om vad du (han/hon) tycker och tänker om olika saker. Utgå t.ex ifrån någon specifik händelse som inträffat i boken och spinn vidare på det.

  • Avsluta

Avsluta på ett tänkvärt sätt och med en framtidsvision. Sist men inte minst skriver du ett ”hej då” eller  ”Med vänliga hälsningar” ,”Kram från” , ”Skriv snart! Hälsningar” etc. Skriv under med huvudpersonens namn. Tänk  på att välja avslutningshälsning utifrån tonen i brevet.

 

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s