Uncategorized

Inga läxor i skolan

Ytterligare ett exempel på en mycket välskriven debattartikel, skriven av en elev i åk 8.

Inga läxor i skolanEleverna behöver mer fritid. De flesta vuxna går till jobbet och slutar en viss tid och brukar inte ta med jobbet hem. Där emot går eleverna i skolan och får sedan hem läxor som tar mycket på deras fritid.
År 2000 startade Rotundaskolan som en läxfriskola. Eleverna på Rotundaskolan får istället 45 minuters mer skoltid och 3 timmars eget arbete i skolan. Både lärarna och eleverna tycker det är bra. Det blir mindre stress för alla och de får så mycket tid som det behövs till allt skolarbete.
” Trots att forskningen visar att läxor ökar de sociala skillnaderna mellan eleverna, så fortsätter de flesta lärare att ge läxor.” säger Linda Dahl och Johan Skage på Rotundaskolan (http://www.sydsvenskan.se/sverige/skola-utan-laxor/).
Alla elever hinner inte med att vara med kompisar och träna så mycket på fritiden. Vilket kan leda till att folk sitter för mycket inne och inte rör på sig. De kanske till och med inte pratar med sina vänner lika mycket. Det kan bero på att eleverna får mycket läxor i skolan. Om eleverna får mindre läxor med sig hem jobbar de kanske bättre i skolan för att inte ligga efter i något ämne?
Men hur kommer det då bli bättre utan läxorna?
Utan läxor hinner eleverna vara med kompisar, träna och göra annat på sin fritid. Annars kommer de hem och måste göra läxorna. Hinner de inte göra läxan då så blir läraren irriterad på eleven.
Eftersom eleverna har alla sina böcker och papper i skolan så slipper de ta med böckerna hem, om de inte har någon läxa. Då kan de inte säga att de har glömt läxan eller böckerna hemma. Då slarvar de inte bort böckerna lika lätt eftersom att de har böckerna i skåpet eller i skolan, och då slipper de betala för böcker som de inte hittar.
Det är inte heller lätt för alla eleverna att plugga hemma. Alla har inte ett syskon eller en förälder som kan hjälpa de. Därför blir det mer rättvisst om eleverna får göra allt i skolan där alla kan få samma hjälp av lärarna. Alla har inte heller något ställe de kan sitta och plugga på. Många vill ha lugn och ro när de pluggar, men alla kan inte få det om de till exempel har mindre syskon hemma som springer runt och leker så kan det vara störande.
Men det är ju bra för eleverna att repetera ämnena genom att läsa på läxorna. Då kan eleverna istället få till exempel en timmes studietid efter skolan, där det finns en lärare till hjälp om det behövs. Till den studietiden kan eleverna också gå om de har varit sjuka och behöver läsa på något som de har missat eller om de ligger efter i något ämne.
Som de gjort på Rotundaskolan så kan skolan göra så att skoldagarna blir en tre kvart längre än den är idag. Den kan också införa att alla eleverna får mer egen tid till arbete och uppgifter i skolan. På det sättet tror jag att eleverna kommer att engagera sig mer i skolan.
Därför är det bra om skolan slutar att ge läxor till eleverna. Eleverna får mer fritid, föräldrarna behöver inte hjälpa barnen med läxorna hemma och lärarna slipper bli besvikna på eleverna för att de inte har gjort läxorna. På så sätt blir det bra för alla.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s